25 Ağustos 2011 Perşembe

Kişiye Özel Google Reklamları

AdSense, AdTech, Clicksor gibi reklam hizmetleri web sitesi sahipleri, blog yazarları tarafından az çok bilinen hizmetler. Reklam gösterimine değil, tıklama başına para ödediğiniz bu reklamlar, reklamcılıkta devrim olarak görülmüştü.

Bu hizmetlerden en büyüğü olan Google AdSense üzerinden örnek verecek olursak :
- Site sahibi vereceği reklamda sitesinin içeriğini, anahtar kelimelerini, hangi kelime ile reklamlarda olacağını AdWords hizmetine verir.
- Reklamı yayınlayacak site sahibi de hangi kriterlere uygun reklamları kendi sitesinde yayınlayacağını AdSense'e bildir.
- Reklam veren ve alan arasında bulunan Google, belli bir komisyon karşılığında taraflar arasında reklam, para alış verişi sağlar.

Peki şimdiki sistemin farkı ne?

Taraflar hala kelimelere göre reklamlarını veriyor. Ancak, tamamen olmasa da reklamlarda bir kişiselleşme söz konusu.

Peki nasıl?

Eskiden tamamı reklam alanın kelimelerine göre şekillenen reklamlar, artık siteyi ziyaret eden kişinin web geçmişine göre sıralanıyor. Google aramaları, google+ üzerinden paylaşılanlar, Google+ üzerinden takip edilen kişilerin paylaşımları, Google profili üzerinde bulunan bağlantılar,(Örneğin google profile ile friendfeed hesabınız bağlıysa, friendfeed üzerinden yaptığınız bir paylaşımdaki içerik)... yani, Google'ın sizin hakkınızda bilebileceği her şey şize reklam olarak dönüyor.

Reklamları kişisel olarak alabilmeniz için gereken şey; google hizmetlerini (Google aramaları, google+, gmail...) az çok  kullanıyor olmanız, bunun yanında bir sitede dolaşıyorken google hizmetleri üzerinde "Oturumu Kapat" dememiş olmanız yeterli. (Google hesapları üzerinde açık bir session dan bahsediyorum.)

İyi bir şey mi? Kötü bir şey mi?

İnternet kullanıcıları için de, reklamı alan veya veren site sahipleri için de, google için de güzel bir şey. İşinize yaramayacak hiçbir reklamı görmemek kadar güzel bir şey olabilir mi? :) Örneğin, bundan sonra islami evlilik sitesi reklamı görmeyecek olmak beni sevindiriyor.

Google bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadığından ve algoritma büyük ihtimalle tam oturmadığından veya kişilere ait henüz çok iyi veri toplanamadığından (düşündüm de daha çoook sebebi olabilir) sistemde küçük ilginçlikler, gıcıklıklar var. Son 2 ay boyunca aramalarım programlama dilleri, hosting firmaları, programlama gibi bilgisayarla ilgili konulardan olduğundan, her sitede (edebi, sanat, müzik) yoğun şekilde webmaster, hosting, CMS reklamları görüyorum.

Eğer web üzerinde gizli işlerini yoksa, kötü bir yani da yok bana göre. Alan memnun, satan memnun.



17 Ağustos 2011 Çarşamba

Ücretsiz Mail Sağlayıcıları

 Sosyal ağlar her ne kadar yaşammızın içine işlese de, online iletişimin önemli ve resmi kısmını hala e-mail oluşturuyor. Herkesin kendine ait e-mail sunucuları olamayacağından veya sunucu, hizmet kiralamak istemeyen kullanıcılar için ücretsiz mail sağlayıcıları olabildiğince açıklayıcı şekilde yazmaya çalıştım. Eminim ki birçoğumuz GMail, Hotmail, Yahoo! Mail gibi servisleri kullanıyoruzdur. Bunların dışındaki servisler de aşağıda listelenmiştir.

1 - GMail
Günümüzde en dengeli çalışan mail sağlayıcı Google'a ait olan GMail denebilir. GMail'e davetiyeyle doğrudan, gmail.com üzerinden ise SMS doğrulamasıyla kayıt yapılabiliyor.

GMail'in en güzel yanlarından biri tüm diğer Google servisleriyle entegre olarak çalışabilmesi. Yani GMail hesabınızı kullanarak giriş yaptığınızda, diğer tüm Google hizmetlerine de giriş yapmış oluyorsunuz. Google Buzz güncellemelerini GMail üzerinden yapabilir, GTalk'ı mail hesabınız üzerinden kullanarak arkadaşlarınızlar muhabbet edebilirsiniz.

GMail'in ne gibi özellikleri var?
  • 8GB mail hafızası
  • 20Mb'a kadar dosya eki hakkı (alma ve gönderme)
  • POP / IMAP desteği
  • Çoklu dil desteği
  • Spam filtresi
  • Anlık mesajlaşma / Video görüşmesi

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Karoshi - Ölmek için çalışmak

Çok çalışmaya bağlı ölümlerin Japonya'daki ismiymiş Karoshi. Oyun olan Karoshi'deki amacımız da, takım elbiseli adamımızı öldürmek.

Aksiyondan daha çok düşünmeyi gerektiren bir oyun.

Tam çözümünü yazınca zevki kaçacak. O yüzden diyeceğim tek şey oynayın :

Karoshi : http://www.venbrux.com/karoshi/karoshi.zip
Karoshi 2.0 : http://www.venbrux.com/karoshi2/Karoshi%202.0.zip

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...