Bu hizmetlerden en büyüğü olan Google AdSense üzerinden örnek verecek olursak :
- Site sahibi vereceği reklamda sitesinin içeriğini, anahtar kelimelerini, hangi kelime ile reklamlarda olacağını AdWords hizmetine verir.
- Reklamı yayınlayacak site sahibi de hangi kriterlere uygun reklamları kendi sitesinde yayınlayacağını AdSense'e bildir.
- Reklam veren ve alan arasında bulunan Google, belli bir komisyon karşılığında taraflar arasında reklam, para alış verişi sağlar.
Peki şimdiki sistemin farkı ne?
Taraflar hala kelimelere göre reklamlarını veriyor. Ancak, tamamen olmasa da reklamlarda bir kişiselleşme söz konusu.
Peki nasıl?
Eskiden tamamı reklam alanın kelimelerine göre şekillenen reklamlar, artık siteyi ziyaret eden kişinin web geçmişine göre sıralanıyor. Google aramaları, google+ üzerinden paylaşılanlar, Google+ üzerinden takip edilen kişilerin paylaşımları, Google profili üzerinde bulunan bağlantılar,(Örneğin google profile ile friendfeed hesabınız bağlıysa, friendfeed üzerinden yaptığınız bir paylaşımdaki içerik)... yani, Google'ın sizin hakkınızda bilebileceği her şey şize reklam olarak dönüyor.
Reklamları kişisel olarak alabilmeniz için gereken şey; google hizmetlerini (Google aramaları, google+, gmail...) az çok kullanıyor olmanız, bunun yanında bir sitede dolaşıyorken google hizmetleri üzerinde "Oturumu Kapat" dememiş olmanız yeterli. (Google hesapları üzerinde açık bir session dan bahsediyorum.)
İyi bir şey mi? Kötü bir şey mi?
İnternet kullanıcıları için de, reklamı alan veya veren site sahipleri için de, google için de güzel bir şey. İşinize yaramayacak hiçbir reklamı görmemek kadar güzel bir şey olabilir mi? :) Örneğin, bundan sonra islami evlilik sitesi reklamı görmeyecek olmak beni sevindiriyor.
Google bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadığından ve algoritma büyük ihtimalle tam oturmadığından veya kişilere ait henüz çok iyi veri toplanamadığından (düşündüm de daha çoook sebebi olabilir) sistemde küçük ilginçlikler, gıcıklıklar var. Son 2 ay boyunca aramalarım programlama dilleri, hosting firmaları, programlama gibi bilgisayarla ilgili konulardan olduğundan, her sitede (edebi, sanat, müzik) yoğun şekilde webmaster, hosting, CMS reklamları görüyorum.
Eğer web üzerinde gizli işlerini yoksa, kötü bir yani da yok bana göre. Alan memnun, satan memnun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder