26 Mart 2011 Cumartesi

Sitenizi Tüm Web Tarayıcılarında Online Test Edin | Online çapraz tarayıcı testleri

Sitenin tarayıcılarda testi, web tasarımı yapanların en büyük dertlerindendir. İlk sürümünün yayınlanmasının üzerinden neredeyse 10 yıl geçmesine rağmen hala IE6 kullanabilen bir toplum olduğumuz düşünülürse, bilgisayarınızda birsürü browser (web tarayıcısı) bulundurmanız gereklilik gibi bir şey. Peki nedir bu dertten kurtulmanın yolu?

Aşağıda  tanıtmaya çalıştığım iki site ile, web sitenizi çoğu popüler tarayıcıda aynı anda görüntüleme şansı  bulabilirsiniz. Bu orada bu olaya Cross-Browser testing deniyormuş. Her neyse :


1) Adobe Browser Lab
Adobe Browserlab, popüler ve güncel browserları bünyesinde barındırmasıyla, şık tasarımının yanında sağladığı kullanım kolaylığı ve sağladığı hızıyla kalbimi kazanmayı başardı. Firefox, Internet Explorer, Chrome ve Safari web tarayıcılarının güncel ve önceki sürümleri kullanılabilir durumda. Sitenin İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Japonca dil desteği var.

Siteyi kullanmak içinse ihtiyacınız olan tek şey bir Adobe ID. Bu ID' yi almak için bir ücret ödemeniz gerekmiyor. browserlab.adobe.com adresine girip, try BrowserLab dediğinizde, Need an Adobe ID başlığı altından Create Adobe ID seçeneğine tıklayarak ID nizi oluşturabilirsiniz.

Artık login olarak Adobe BrowseLab sayfasına ulaşabilirsiniz. Girdiğinizde göreceksiniz ki, site kolay kullanılabilir bir arayüze sahip.

Siteleri karşılaştırırken tarayıcıları tek tek seçmek istemiyor veya zaten defaultta var olan tarayıcıları kullanmayıp kendi tarafıcı setinizi oluşturmak istiyorsanız; ilk yapacağınız iş yukarıdan Browser Sets sayfasına ulaşıp, tarayıcıları seçmek olsun. Bundan sonra yine yukarıdan Test sayfasına giderek, sitenizin tarayıcılarda nasıl göründününe bakabilirsiniz.
Tarayıcıların yüklenmelerini bu şekilde takip edebiliyoruz

Siteyi Firefox 3.0 ve Internet Explorer 7.0 altında karşılaştırırken


2)Browsershots
BrowserShots'un ücretsiz verisyonu çok hızlı olmasa da; verdiği yüze yakın browser seçeneği ile göz dolduruyor. Ücretsiz versiyonun çalışma mantığı şu şekilde : Gelme sıranıza ve ücretli bir kullanıcı olmanıza göre bir kuyruğa alınıyorsunuz. Kuyrukta sıra size geldiğinde, sizin siteniz taranarak sonucunuz jpg formatında size gösteriliyor. Ücretsiz versiyonunda sizin için 30 dakika ayrılıyor ve bu 30 dakika içinde olabildiğince çok tarayıcı karşılaştırılmaya çalışılıyor. Bu 30 dakika, öyle her önüne gelen tüm tarayıcılıarı denemeye bırakıp gitmesin diye konulmuş bir şey. 30 dakikadan geri sayan sayacın yanına bir buton konulmuş ve bunu kullanarak karşılaştırma devam ederken süreyi yeniden 30 dakikaya çıkarabiliyorsunuz. Eğer hiç beklemek istemiyorum diyorsanız, aylık 30 dolara ücretli üyelik alabilirsiniz.

Sitenin güzel yanlarından biri de birsürü dil desteğinin olması, ki Türkçe de desteklenen dillerden biri. O yüzden, Adobe Browserlab kullanmadığım zamanlarda BrowserShots'u kullanıyorum.

BrowserShots tarayıcı listesi

Sitenin işleyişinden bir ekran görüntüsü



------------------------

Eğer bunlar yeterli değilse Google'da Cross Browser Test diye aratarak birsürü siteye ulaşabilirsiniz. Çoğu ücretli olsa da, belki işinize yarayanlar çıkabilir. litmus.com'un fena olmadığını duymuştum mesela :)

Eğer ki, ne işim var benim online cross browser testing ile derseniz; Adobe Dreamweaver ve Micosoft Expression Web size yardımcı olabilir. Yamulmuyorsam Dreamweaver CS4 serisiyle birlikte içinde BrowserLabs'ı barındırmaya başladı.Bunun yanında Expression Web 3 ve 4 sürümlerinde SuperPreview denen, gayet de güzel bir zamazingo var.

İyi tasarımlar, iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...